13.3.19

Turkcell/Akça: 5G şebeke altyapı yatırımı da ortak olmalıdır, Türkiye ekonomisini 10 milyar dolarlık yükten kurtarır




Turkcell, 25'nci yılını emeği geçen geçen eski yöneticileri ve ilk kurucularıyla birlikte kutladı. Toplantıda konuşan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, 5G'ye tam geçişte Türkiye'nin güçlü fiber altyapıya sahip olması gerektiğine işaret ederek, "Protokolü imzalanan Ortak Altyapı Şirketi'nin acilen işe başlaması gerekiyor. 5G şebeke altyapı yatırımı da ortak olmalı. Ortak kule şirketi anlayışı ile çalışmak gerekiyor. Bu üç uygulamanın Türkiye ekonomisini 10 milyar dolarlık yükten kurtaracağı açık" dedi. 

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, klasik bir telekom operatöründen dünyaya teknoloji ihracatı yapan, dünyanın ilk dijital operatörü unvanına sahip, dev bir şirkete dönüştüklerini vurguladı. Terzioğlu, yaklaşık 320 milyon kişinin yaşadığı bir pazara açıldıklarını söyledi. Bu yıl 25. yılını kutlayan Turkcell, eski ve yeni yöneticilerin biraraya geldiği bir etkinlik düzenledi. Ev sahipliğini Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu yaptığı toplantıya, şirketin kurucularından Murat Vargı'nın yanı sıra Osman Berkmen ile eski genel müdürler Cüneyt Türktan, Muzaffer Akpınar ve Süreyya Ciliv katıldı. Çeyrek asırlık zirve yolculuğunun anlatıldığı toplantıda, yöneticiler, Turkcell'in bugünlere gelmesindeki başarı öykülerini katılımcılarla paylaştı.


Toplantıda konuşan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, şunları söyledi: "Önümüzde 5G'ye geçiş süreci var. Biz bu süreci kararlılıkla yürüterek, entegre iletişim çözümleri üreterek birçok sektörde ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz. Bunu yapabilmek için 5G'yi verimli kullanmak gerekiyor. Bunun için güçlü bir fiber altyapıya ihtiyaç var. Bu noktada protokolü imzalanan Ortak Altyapı Şirketi'nin acilen işe başlaması gerekiyor. 5G şebeke altyapı yatırımı da ortak olmalıdır. Ortak kule şirketi anlayışı ile çalışmak gerekmektedir. Bu üç uygulamanın Türkiye ekonomisini 10 milyar dolarlık yükten kurtaracağı açıktır."

5 yılda 26 milyar liralık yatırım

Telekomünikasyonun strateejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Akça, "Bu nedenle bu sektör milli ve yerli bir anlayışla yönetilmelidir. Bizim bu konudaki duruşumuzu ifade eden 'Türkiye'nin datası Türkiye'de kalmalı' sözü lafta kalmamalı tam olarak hayata geçirilmelidir. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketlerin dijital servislerini kullanan vatandaşlarımızın ürettikleri veriler Türkiye'de tutulmalıdır. Bunun için gerekli regülasyon tedbirleri alınmalı ve mevzuat oluşturulmalıdır" dedi.

Turkcell'in bugüne kadar yaptığı yatırımlarla ilgili bilgi veren Akça, "Turkcell teknolojiyi sürekli üreten bir şirket olarak birim maliyetleri düşürmüştür. Örnek olarak Türkiye'de manşet enflasyon yüzde 11,5 seviyesindeyken sektörümüzde bu oran yüzde 3,9 olmuştur. Turkcell enflasyonla sürekli mücadele vermekte olup bunda başarılı olmuştur. Son 5 yılda 26 milyar lira yatırım yaptık, Hazine'ye sağladığımız vergi ve yasal sorumluluklar karşılığı 35 milyar TL'ye ulaştı. Yurt dışından uzun vadeli finansman temin edecek çalışmalarımızla önemli bir başarıya imza atarak ülkemize 3,3 milyar dolar döviz girişi sağladık.

320 milyon kişilik bir pazar

Turkcell'in 25 yılda klasik bir telekom operatöründen dünyaya teknoloji ihracatı yapan dünyanın ilk dijital operatörü unvanına sahip dev bir şirkete dönüştüğünü vurgulayan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise şunları söyledi: "Turkcell bugünlere kolay gelmedi.

Bugün 3 kıtada 9 operatör dijital servislerimizi bizden alıp toplam 39 ülkede kendi müşterilerine sunuyor. Bu sayede Türkiye'nin uygulamalarıyla yaklaşık 320 milyon kişinin yaşadığı bir pazara açıldık. Ayrıca dünyanın çeşitli ülkelerindeki birçok operatör dijital servislerimizi almak için bizimle görüşüyor. Tüm bu başarılı çalışmalarımızla sadece Türkiye'de değil dünyada üst üste üç yıldır en fazla büyüyen operatör olduk."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BIST PAY ENDEKSLERİ TEMEL KURALLARI

 -  BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 endekslerinin seçim uzaylarının Yıldız Pazar’da işlem gören paylardan oluşturulması,       -  Yürürl...