13.3.19

Global Yatırım Holding'de FAVÖK yüzde 67, konsolide gelir yüzde 40 arttı


Global Yatırım Holding'in 2018 yılına ilişkin konsolide gelirleri yüzde 40 artışla 1 milyar 128 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Grubun konsolide operasyonel faiz, vergi ve amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise 2017 yılına oranla yüzde 67 artarak 465,0 milyon TL seviyesine ulaştı. GYH bünyesinde başta liman işletmeciliği, sıkıştırılmış doğalgaz satışları (CNG) ve elektrik üretimi olmak üzere tüm işkolları artışa katkı sağladı.

Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, "Dünya genelinde geçerli zorlu ve dalgalı piyasa koşullarına rağmen, 2018 Global Yatırım Holding için önemli gelişmelerin gerçekleştiği iyi bir sene oldu. Dört senelik yoğun sermaye taahhütlerimizin ardından bütün işkollarımızın pozitif nakit akım yarattıklarını ve operasyonel amaçlı daha fazla sermaye girişine ihtiyaç duymadıklarını ifade etmekten gurur duyuyorum. Global Yatırım Holding, 2019'da stratejik sektörlere, sürdürülebilir büyümeye ve yeni pazarlardaki yatırım fırsatlarına odaklanmaya devam edecek" diye konuştu.

GYH Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser ise "Sıkıştırılmış doğal gaz iş kolundaki iştirakimiz Naturelgaz için büyüme stratejisi doğrultusunda halka arz seçeneğini değerlendiriyoruz" dedi.

Global Yatırım Holding (GYH), 2018 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide ciro bir önceki yıla kıyasla yüzde 40 artarak 805,9 milyon TL'den 1 milyar 128 milyon 400 bin TL'ye yükseldi. GYH bünyesinde başta liman işletmeciliği, sıkıştırılmış doğalgaz satışları (CNG) ve elektrik üretimi olmak üzere tüm işkolları artışa katkı sağladı. GYH, 2017'de açıkladığı 278,4 milyon TL'ye kıyasla 2018'de yüzde 67 artış ile 465,0 milyon TL tutarında amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar (FAVÖK) elde etti.

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, sonuçlar ile ilgili şunları söyledi: "Dünya genelinde geçerli zorlu ve dalgalı piyasa koşullarına rağmen, 2018 Global Yatırım Holding için önemli gelişmeelere sahne olan iyi bir sene oldu.Grup bünyesindeki şirketlerimiz organik büyümelerini sürdürürken, finansal ve operasyonel şoklara karşı dayanıklılıklarını bir kez daha kanıtladılar. İyi çeşitlendirdiğimiz portföyümüz, ihtiyatlı risk tedbirlerimiz ve kesintiye uğramayan yatırımlarımız ile yüksek oranlarda gelir ve FAVÖK artışının yanı sıra güçlü serbest nakit akışı yarattık. Son olarak, dört senelik yoğun sermaye taahhütlerimizin ardından bütün işkollarımızın pozitif nakit akım yarattıklarını ve operasyonel amaçlı daha fazla sermaye girişine ihtiyaç duymadıklarını ifade etmekten gurur duyuyorum. 2019'da Global Yatırım Holding stratejik sektörlerine, sürdürülebilir büyümeye ve yeni pazarlardaki yatırım fırsatlarına odaklanmaya devam edecek."

Limanlarda genişleme stratejisi başarıyla sürdü
GYH'nin liman işletmeciliği iş kolunun uluslararası genişleme stratejisini başarıyla sürdürdüğüne dikkat çeken Kutman, "Küba'da Havana Kruvaziyer Limanı'nın işletme haklarını alarak Amerika kıtasınaa ilk adımı attık" dedi. Amerika Kıtası'nda dünyanın en büyük kruvaziyer yolcu pazarı Karayipler odaklı genişlemenin liman işletmeciliğindeki hedefleri için kilit önem taşıdığını hatırlatan Kutman, "Antigua ve Barbuda Hükümeti ile St. John's Kruvaziyer Limanı ve diğer kruvaziyer liman operasyonlarını işletmek üzere imtiyaz sözleşmesi imzaladık. Bahamalar'da Nassau Kruvaziyer Limanı'nın 25 yıl süre ile işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğumuz teklif Bahamalar Hükümeti tarafından en iyi teklif seçildi" diye konuştu. Kutman, "2018'de ayrıca Hırvatistan'da bulunan Zadar Kruvaziyer Limanı'nın işletmesini devralarak Akdeniz'deki öncü pozisyonumuzu perçinledik" dedi.

2018 CNG için dönüm noktasıydı
Kutman sözlerine şöyle devam etti: "2018, sıkıştırılmış doğal gaz iş kolumuz için de dönüm noktası niteliğindeydi. Kaydettikleri ilerleme ve GYH'nin performansına katkılarından çok memnunum. Eminim ki 2019'da bu işkolumuz için önemli gelişmelerin kaydedildiği bir yıl olacaktır. Elektrik ürettimi iş kolumuz Mardin biyokütle elektrik santralinin devreye alınmasıyla 83,3 MWe kurulu güce ulaştı."

Göstergelerde güçlü gelişmeler görüldü
GYH Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser; 2018 dalgalı ve zorlu piyasa koşullarına rağmen grup bünyesindeki şirketlerin performanslarından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, büyüme, karlılık ve verimlilik göstergelerinde güçlü gelişmelerin görüldüğünü ifade etti. Eser, "Karlı yatırımlarımız küresel varlığımızı genişletirken; yurt içinde de büyümeye devam etmemiz ve etkin bilanço ve risk yönetimi anlayışımız finansal sonuçlarımıza olumlu olarak yansıdı" dedi. Eser, ana faaliyet alanları olan liman işletmeciliği, yenilenebilir enerji ve varlık yönetimi işkollarında yatırımlarına devam edeceklerini belirtti
Eser sözlerine şöyle devam etti: "2018, sıkıştırılmış doğal gaz iş kolundaki iştirakimiz Naturelgaz için de kuvvetli bir toparlanma ve önemli ve devamlılık arz eden mali gelişmeler içeren bir sene oldu. Büyüme strateji doğrultusunda, Naturelgaz için halka arz seçeneğini değerlendiriyoruz. Naturelgaz toplam taşıma doğalgaz pazarında yüzde 18-20, sadece CNG'de ise yüzde 75'e yakın pazar payına sahip."

Limanlarda yüzde 42'lik gelir artışı
GYH faaliyetleri içinde önemli bir yer tutan liman işletmeciliğine ait 2018 yılı gelirleri, yıllık bazda yüzde 42'lik artış göstererek 601,0 milyon TL, FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 47'lik artışla 402,7 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu artışa hem kruvaziyer hem de ticari liman faaliyetleri katkı sağlarken, kruvaziyer liman işletmeciliği tarafındaki büyüme, İspanya'daki limanların daha yüksek marjlı olan indi-bindi yolcu oranının artmasına paralel güçlü performansı ve Türk lirasının döviz kurları karşısındaki hareketinden kaynaklandı. Konsolidasyona dahil olmayan ve öz sermaye yöntemi ile muhasebeleştiği için konsolide gelirlere dahil edilmeyen kruvaziyer limanlar FAVÖK'e önemli katkı sağladı. Ticari liman işletmeciliği tarafında ise, proje kargo ticaretindeki hacim artışı, sene içinde devreye alınan yeni servislerden elde edilen gelirler, yükselen operasyonel verimlilik ve TL'nin döviz karşısındaki hareketi etkili oldu.

Diğer taraftan, iyi çeşitlenmiş liman ağı sayesinde liman işkolu 2018 yılında toplam yolcu sayısında özellikle İspanya ve Singapur'daki kruvaziyer limanları ile organik; sene içinde portföye dâhil olan Havana ve Zadar limanların etkisi ile inorganik olmak üzere toplamda yüzde 20 seviyesinde güçlü bir artış göstermiştir. Diğer taraftan, şirketin ticari segmentinde küresel ticaretteki genel belirsizlik etkisi ile hem konteyner hem de kargo hacminde yavaşlama meydana gelmesine rağmen, kar marjı yüksek proje kargo başta olmak üzere hizmet çeşitlendirmesine bağlı diğer gelirler ve operasyonel iyileştirmeler sayesinde ticari segment FAVÖK karlılığında da artış gerçekleşti.

Elektrik üretimi gelirlerini 2 katın üzerinde arttırdı
Elektrik üretimi işkolu 2018'de gelirlerini iki katın üzerinde artırarak 83,0 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu artışta büyük ölçüde, kkojenerasyon faaliyetlerindeki kapasite artışı ile Aydın ve Urfa'daki toplam 17.2 MW kurulu güç ve YEKDEM kapsamında, 13.3 USc/Kwh tarife ile biyokütle bazlı elektrik üretiminin başlaması etkili oldu. Biyokütle bazlı elektrik santrallerinin 2018 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren optimuma yakın kapasite ile üretim yapmaya başlayarak grubun konsolide FAVÖK'üne önemli katkıda bulundu. Bu dönemde elektrik üretimi işkolu geçen sene açıkladığı 0,1 milyon TL'ye kıyasla 7,1 milyon TL FAVÖK açıkladı.

Gaz sektöründe FAVÖK 4 kat arttı
Gaz sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz şirketinin gelirleri spot gaz ticareti hariç yüzde 32,0 artarak 242,1 milyon TL, FAVÖK'ü ise neredeyse dört katına çıkarak 40,0 milyon TL seviyelerinde gerçekleşti. Maliyetlerdeki gerileme ve iki yıl vadeli riskten korunma sözleşmesinin dolması ile daha uygun fiyatlarla alım yapılabilmesi sayesinde FAVÖK marjı 2018 yılında 11 puan artış gösterdi. Gaz işkolu 2018 yılında 138,2 milyon metreküp sıkıştırılmış gaz dağıtımı (spot gaz ticareti hariç) gerçekleştirdi.

Madencilikte yüksek getirili ürün satışı arttı
Maden işkolu ise 2018'de geçtiğimiz yıla göre gelirlerini yüzde 29 artırarak 78,2 milyon TL olarak açıklarken; FAVÖK'ünü ise neredeyse 12 kat artırarak 22,0 milyon TL seviyesinde açıkladı. Yüksek getirili ürünlerin satışındaki artış ve üretim performansında iyileşmenin yanı sıra fiyatlandırmadaki artış güçlü operasyonel performansta etkili oldu.

Van AVM'den güçlü performans
Gayrimenkul işkolu gelirlerini neredeyse 2'ye katlayarak 61,1 milyon TL seviyesinde gelir açıkladı; bir önceki yıl 20,6 milyon TL olan FAVÖK ise 25,6 milyon TL seviyesine yükseldi. Güçlü operasyonel performansta Skycity ofis projesinin tamamlanması nedeniyle devredilen ofislerden yazılan gelirler ve Van AVM'nin güçlü performansı etkili oldu.

Menkul kıymetler ve varlık yönetiminde işlem hacmi arttı
Menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2018 yılında yüzde 17 artarak 48,4 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. 2017 ssenesinde 1,5 milyon TL olan FAVÖK ise 2018'de 2,9 milyon TL seviyesine yükseldi. FAVÖK'teki olumlu gelişme işlem hacimlerindeki artıştan ve azalan maliyetlerden kaynaklandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BIST PAY ENDEKSLERİ TEMEL KURALLARI

 -  BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 endekslerinin seçim uzaylarının Yıldız Pazar’da işlem gören paylardan oluşturulması,       -  Yürürl...