29.4.19

Arçelik, Güney Afrika'da Defy markalı üstten yıkamaları çamaşır makinesi üretmek için yeni bir merkez ve hat kurdu

Arçelik, Güney Afrika'da Defy markalı üstten yıkamaları çamaşır makinesi üretmek için yeni bir merkez ve hat kurdu - Dünya



Pakistan, Çin, Romanya, Tayland, Bangladeş, Hindistan gibi ülkelerde şirketler alan veya üretim tesisleri kuran Koç Holding'in en önemli markalarından Arçelik'in küresel yolculuğunun en önemli adımı 2011 yılında Güney Afrika'da atılmıştı. Kıtanın en büyük beyaz eşya markalarından Defy'yi 324 milyon dolara satın alan Arçelik, Güney Afrika'nın Jacobs şehrinde pişirme cihazları ve kurutucu fabrikası, Ezakheni ve Est London kentlerinde ise buzdolabı fabrikası olmak üzere üç üretim tesisinin de sahibi oldu. Afrika kıtasında yer alan 34 ülkede 1.5 milyon adetlik beyaz eşya satışı yapan Arçelik'in bu operasyonu şimdi büyüyerek devam ediyor. Satın almanın ardından geçen 8 yılda 3 üretim tesisinde iyileştirmeler yapan Arçelik, bunun için de 1 milyar Güney Afrika Randı yani yaklaşık 420 milyon lira yatırım yaptı. İyileştirmelerle birlikte yeni üretim alanları da oluşturan Arçelik'in son yatırımı ise Jacobs fabrikası oldu. Arçelik, Defy markalı üstten yıkamaları çamaşır makinesi üretmek için yeni bir merkez ve hat kurdu. 130 milyon Güney Afrika Randı yani yaklaşık 55 milyon liralık bu yatırım 75 kişiye de istihdam yaratacak.


2 üretim hattı daha kurulacak

Arçelik ayrıca 2020 yılında bu yatırımların dışında ankastre fırın ve solo ocaklar gibi yeni ürünleri içerecek yeni hatları da devreye alacak. Bu yatırımın bütçesi ise henüz açıklanmadı.

Çamaşır makinesine özel merkezin açılışını ise Güney Afrika Ticaret ve Endüstri Bakanı Rob Davies ve Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk yaptı. Öztürk bu iki yatırımın dışında bir de yeni bir Ar-Ge merkezi sözü verdi.

Johannesburg'a 39 kişilik Ar-Ge merkezi


Güney Afrika'daki WITS Üniversitesi ile bir anlaşma imzaladıklarını anlatan Öztürk, yeni teknolojiler geliştirmek için Johannesburg'un Midrand bölgesinde yeni bir uydu laboratuvarı kuracaklarını ifade etti. Öztürk'ün verdiği bilgilere göre bu laboratuvarda 39 araştırmacıdan oluşan bir ekip çalışacak. Açılışta konuşan Ticaret ve Endüstri Bakanı Davies ise bu yatırımın, Güney Afrika'nın özellikle ileri üretim olmak üzere tüm sektörler için hala cazip bir yatırım bölgesi olduğunun işareti olduğunu ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BIST PAY ENDEKSLERİ TEMEL KURALLARI

 -  BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 endekslerinin seçim uzaylarının Yıldız Pazar’da işlem gören paylardan oluşturulması,       -  Yürürl...